Esti fények Pesten

cupheadltd

New member
A város este lassan lélegzik. A metróból kiérve a novemberi szürkeség rátelepszik az emberre, és ilyenkor mindig azon kapom magam, hogy nem akarok hazamenni a hideg lakásba, ahol csak a hűtő zümmögése tart társaságot. Tavaly ősszel kezdődött ez az egész. Akkor még úgy gondoltam, ez csak egy apró kikapcsolódás lesz a napi rutin mellett, valami, ami eltereli a figyelmemet a számlákról meg a főnököm állandó elégedetlenkedéséről. Két éve élek egyedül Budapesten, a munkám pedig olyan, hogy a nap végére néha már a saját gondolataimat is untam. Kellett valami, ami nem a munkáról szól, valami, ahol én döntök, és ahol a véletlennek is van tere.

Az első lépés mindig a legnehezebb, mert az ember fél, hogy elveszíti a kontrollt. Én is így voltam ezzel. Aztán egy késő őszi estén, amikor már vagy két órája csak a plafont bámultam, elővettem a telefonomat, és elkezdtem nézelődni. Nem akartam nagy dolgokat, csak egy kis izgalmat, egy kis színt a szürke hétköznapokba. Így bukkantam rá a vavada mirror oldalára, ami akkor még teljesen ismeretlen volt számomra. Az oldal letisztult volt, nem volt tele idegesítő felugró ablakokkal, és ami a legfontosabb, magyarul is el lehetett olvasni a fontosabb tudnivalókat. Ez nekem sokat számított, mert nem vagyok az a típus, aki mindent az angol nyelvű leírásokból bogarász ki.

Az első heteim inkább csak ismerkedésről szóltak. Nézegettem a játékokat, olvastam a szabályokat, és figyeltem, hogyan működnek a bónuszok. Nem akartam rögtön nagy összegekkel játszani, mert tudtam, hogy a józan ész a legfontosabb. Az ember könnyen beleesik abba a hibába, hogy azt hiszi, a szerencse az ő oldalán áll, aztán a végén csalódik. Én inkább apró tétekkel kezdtem, és élveztem, hogy a játék közben elfelejtem a napi gondokat. A kedvencem egy egyszerűbb pörgős játék lett, ahol a gyümölcsök és a csillogó szimbólumok kellemesen elterelték a figyelmemet. Nem volt benne semmi hivalkodó, mégis minden pörgetésnél éreztem egy kis izgalmat a gyomromban.

Aztán jött az a decemberi este, amire a mai napig szívesen gondolok vissza. Karácsony előtt pár nappal voltunk, a város már tele volt fényekkel, én pedig épp egy hosszú munkanap után ültem le a kanapéra. Készítettem egy forró teát, betakaróztam, és arra gondoltam, ma csak egy kicsit játszom, aztán alszom. Nem voltak nagy terveim. Ahogy pörögtek a tárcsák, egyszer csak elkezdtek sorakozni a nyerő szimbólumok. Nem az a tipikus nagy durranás volt, de a végén egy szép összeg ütötte meg a szemem. Nem mondom, hogy ez az összeg megváltoztatta az életem, mert nem így volt, de arra pont elég volt, hogy kifizessem a karácsonyi ajándékokat anélkül, hogy a bankszámlámat kellett volna nézegetnem. Az érzés viszont sokkal többet ért, mint maga az összeg: végre úgy éreztem, hogy a véletlen is tud kedves lenni hozzám, és hogy a türelmem meghozta a gyümölcsét. Aznap este a vavada mirror oldalán játszottam, és bár ez csak egy apró részlet, nekem mégis fontos volt, mert akkor már tudtam, hol érdemes keresnem, ha játszani szeretnék.

A következő hónapokban megtanultam, hogy a játék nem arról szól, hogy mindig nyerek. Ez a legnagyobb tévedés, amibe az ember beleeshet. Sokkal inkább arról szól, hogy hogyan kezelem a veszteségeket, és hogyan tudom megőrizni a józan eszemet akkor is, amikor épp nem jönnek a nyerők. Én például bevezettem magamnak egy egyszerű szabályt: soha nem játszom addig, amíg a napi teendőimet nem végeztem el. Ez lehet, hogy banálisnak hangzik, de nekem segített abban, hogy a játék ne váljon a mindennapok elől való meneküléssé, hanem inkább egyfajta jutalom legyen a nap végén. Ha jól ment a munka, ha rendet raktam a lakásban, ha elintéztem a hívásokat, akkor megengedtem magamnak egy kis időt a játékkal. Így sokkal kiegyensúlyozottabb lettem, és a környezetem is észrevette, hogy nyugodtabb vagyok.

A barátaim eleinte kicsit furcsán néztek rám, amikor szóba került, hogy online játékokkal töltöm néha az estéimet. Volt, aki azt hitte, hogy ez valami titkos szerencsejáték-függőség, és óvatosan próbált terelni. Pedig nem erről volt szó. Én sosem titkoltam, hogy mit csinálok, és sosem játszottam olyan összegekkel, amiket nem engedhettem meg magamnak. Aztán egyszer az egyik barátnőm, Zsófi, aki mindig nyitott az új dolgokra, megkérdezte, hogy megmutatnám-e neki is, hogyan működik ez az egész. Egy péntek este leültünk ketten a kanapéra, és megmutattam neki az oldalt. Elmagyaráztam, hogy figyeljen a bónuszokra, hogy nézze meg a kifizetési arányokat, és hogy soha ne játsszon többet, mint amennyit tényleg el tud veszíteni. Zsófi végül regisztrált, és azóta néha együtt pörgetünk, miközben beszélgetünk az életünkről. Ez a közös idő sokkal értékesebb lett számomra, mint bármilyen nyeremény.

Az elmúlt egy évben sok mindent megtanultam magamról. Rájöttem, hogy a játék nem a pénzről szól, hanem a szabadságról: arról, hogy egy rövid időre kiléphetek a hétköznapokból, és egy olyan világba csöppenhetek, ahol a szabályok egyszerűek, és ahol a véletlen dönt helyettem. Persze tudom, hogy ez nem való mindenkinek. Van, aki hajlamos arra, hogy elveszítse a kontrollt, és ilyenkor a játék inkább árt, mint használ. De nálam ez másképp alakult. Nekem segített abban, hogy jobban figyeljek magamra, hogy tudatosabban osszam be az időmet, és hogy megtanuljam élvezni a várakozást is, nem csak az eredményt. Ez utóbbi talán a legfontosabb, amit az egészből tanultam.

A közelmúltban, amikor újra egy hűvös estén ültem le a gép elé, eszembe jutott, mennyire másképp állok már ehhez az egészhez, mint az elején. Akkor még izgultam minden egyes pörgetésnél, mostanra viszont nyugodt lettem. Tudom, hogy a szerencse forgandó, és hogy a lényeg nem az, hogy mindig nyerjek, hanem az, hogy jól érezzem magam közben. Azon az estén a vavada mirror oldalán pörgettem, és bár nem nyertem nagy összeget, mégis elégedetten kapcsoltam ki a gépet. Mert nem a nyeremény volt a cél, hanem az a fél óra, amit magamnak adtam. Az a fél óra, amikor nem a munkán, nem a számlákon, nem a magányon járt az eszem, hanem egyszerűen csak a jelenben voltam. És ez talán a legnagyobb nyeremény, amit az egésztől kaptam.

Ma már nem játszom minden nap. Van, hogy hetekig eszembe sem jut, aztán egy fáradt péntek estén mégis előveszem a telefonomat, és egy kicsit elidőzök a játékok között. Nem érzem úgy, hogy ez bármiben is negatívan befolyásolná az életemet. Sőt, azt hiszem, hogy egy kicsit jobb ember lettem tőle. Türelmesebb, nyugodtabb, és talán egy kicsit bátrabb is, mert megtanultam, hogy a kockázat nem mindig rossz dolog, ha az ember a saját határait ismeri. A barátaimmal való kapcsolatom is javult, mert nyitottabb lettem, és könnyebben beszélek arról, ami velem történik. Zsófival azóta is rendszeresen összeülünk, és néha nem is a játék a lényeg, hanem az, hogy együtt vagyunk.

Ha valaki megkérdezné, hogy mit tanácsolok neki, azt mondanám, hogy mindenki a saját határait ismerje. Az online játék és a kaszinók nem csodaszerek, és nem is ördögi dolgok. Olyanok, amilyenné tesszük őket. Ha az ember józanul áll hozzá, ha nem a pénz miatt csinálja, hanem a kikapcsolódásért, akkor ez egy remek hobbi lehet. Nekem az lett. Nem bánom, hogy tavaly ősszel elkezdtem, sőt, hálás vagyok érte, mert olyan oldalát mutatta meg magamnak, amit addig nem ismertem. A véletlen pedig, ha jól bánunk vele, néha tényleg a javunkra válik. Nem kell hozzá nagy dolog, csak egy kis nyitottság, egy kis türelem, és egy csésze forró tea egy hűvös estén.